Reflektioner10 AF DE STÆRKE


Nedenfor finder du 10 punkter, som du kan reflektere over og blive inspireret af. De kommer fra Centerleder ved Dansk Center for Mindfulness, Lone Overby Fjorback


1)     Husk at alle er sårbare og skal dø

Livet er svært og skrøbeligt for alle. Vi ligner hinanden meget mere, end vi tror. Vi vil gerne være i sikkerhed, være glade, raske og leve med lethed, så alting ikke føles som en kamp. Men så snart vi mærker ubehag, tænker vi tit, hvad er der galt med mig. Og vi leder efter noget eller nogen at give skylden. Vi kan gøre noget andet, nemlig at konstatere ubehaget, som vi har til fælles med alle andre.


2)     Tag stilling til, hvad du søger i livet

Vi glemmer tit, at vi altid har mulighed for at gøre en forskel. Vi kan gribe den og gå efter det, der virkeligt betyder noget for os.


3)     Træn mindfulness

Mindfulness er bevidsthed. Og bevidsthed kan trænes med body scan, yoga og meditation. Lidelse kan defineres som stress, eller alt det vi ikke kan lide. Stress og ubehag er bygget ind i vores nervesystem. Vi kan ikke blive fri for ubehag, men vi kan blive bedre til at opleve og nyde de gode oplevelser og på en hensigtsmæssig måde håndtere stress og ubehag. Stress og aggression kommer, når vi ikke kan rumme svære følelser. Så leder vi efter trøst, nogen eller noget at give skylden, eller vi lukker ned for bevidstheden, så vi ikke mærker noget. Mindfulness er at lukke op for bevidstheden, og at træne en venlig, accepterende opmærksomhed, der gør os mere fri.


4)     Den rette opmærksomhed kan rumme alle glæder og sorger

Bevidstheden er meget større, end du tror. Den er uendelig som himlen. Og når vi hviler i den store bevidsthed, falder vores selvoptagede sind til ro. Vi kan nyde det her øjeblik og gøre det, der skal gøres.


5)     Mærk kroppen og lad kroppen være dit hjem

Vi glemmer tit at mærke kroppen. Den må bare må følge med som et vedhæng, mens vi jagter det, vi forestiller os, vi gerne vil have og forsøger at slippe af med det, der irriterer. Forskning har vist, at dybere tilfredshed er en evne, der skal trænes, som at lære at spille på et instrument. Alle ubehagelige følelser er i kroppen, derfor lukker vi ofte automatisk ned. Men de behagelige følelser er også i kroppen, og når vi lukker ned for det ubehagelige, lukker vi også ned for det behagelige. Der er meget mere ro og kærlighed i kroppen end i tankerne. Derfor er det en vedvarende træning at have opmærksomhed i kroppen.


6)     Kend sindet: tanker, følelser og impulser til handling

Det er vigtigt, at vi ved, hvor vi er, og hvor vi er på vej hen - eller hvad vi hænger fast i. Tanker og følelser kan sætte gang i stresssystemet, selv når vi ikke er i nærheden af en fare. Hvis de samme tanker dukker op igen og igen, eller du havner i de samme problemer igen og igen - så er det fordi, der er noget, du skal lære. Det er ikke altid, vi lærer lige hurtigt, så tålmodighed er nødvendigt og også en kvalitet, der kan trænes. 


7)     Vær bevidst om andre. Gode relationer er det, vi lever for

Det er en disciplin at have gode langvarige relationer. Andre mennesker er sårede og fulde af gode og dårlige sider, præcis som os selv.


8)     Træn compassion

Resultatet af mindfulness er compassion. Compassion er ønsket om at lindre lidelse. Og evnen til at leve med bevidstheden om lidelse i hjertet.


9)     Husk at vi er forbundet i gensidig afhængighed og påvirkning

Det er en stor illusion, at vi er alene og skal eller kan klare alting selv. Vi kan ikke selv fremstille luft, jord, vand, mad, tøj, huse eller børn. Selv hvis vi havde alle penge i verden, ville vi være afhængige af andre. Det er vigtigt at huske os selv på denne forbundethed. 


10)  Vær bevidst om, hvad du giver til verden.

Alle har noget unikt at give. Når opmærksomheden hviler i den store bevidsthed, er der intet andet, der giver mening end at dele det unikke, vi hver især har.